Ea simplă


Și-a băut cafeaua și nu pusese lapte sau zahăr în ea; pur și simplu a băut-o și nu a schițat niciun gest.Pentru ea a durat un moment: a ridicat ceașca albă, a dus-o la buze și a băut lichidul negru dintr-o suflare. Să amintesc că avea buze urâte; e important că buzele ei erau tare urâte - subțiri și fără culoare.
Am văzut-o azi dimineață în cafenea și m-am gândit fără să cer permisiunea: ” Fata asta nu poate fi sărutată!”. Natural, nu e bine să mă gândec așa, dar ar putea fi adevărat și atunci nu am greșit.
Și totuși e greșit...la urma urmelor poate a fost sărutată pe frunte și pe obraji - are o piele admirabilă: albă și fină. Sau poate cineva i-a sărutat mâinile - are degete lungi, de pianistă. Da, cu siguranță greșesc și încă...
Are buze urâte și a sorbit cafeaua dintr-o singură dată - curajos gest! Toată lumea se uita la ea; căci era singură la o masă rotundă și își terminase, iarăși zic, cafeaua. Se întorseseră capetele bizare și lacome de la celelalte mese să se uite la ea și se mirau în tăcere cu o aroganță strigătoare la cer - o invidiau, căci ei nu puteau avea cafea așa cum o avea ea și râdeau apoi înfundat deci, pentru că spuneau că e fată - o fată nu bea așa..
Cine a zis asta? Ipocriții...ea e fată și a băut cum a vrut; nu era bine-dispusă, dar era molcomă, deci calmă și caldă. Era clar că iubea ca nebuna; ca nebuna tot ce se afla în jur...mai puțin oamenii de la mese: ei erau prea egoiști și urâți. Zău, mai urâți decât buzele ei - mâncau carne la micul dejun, iar femeile mâncau salate pe care nu puteau să le suporte. Ea nu : ea a consumat doar o cafea și un plic cu miere după.
Ce-i drept, avea buze urâte și niciun gest pe fața fină imprimată cu ochi verzi, dar era gânditoare și liniștită - și, pentru Dumnezeu, asta-i stătea tare bine!..

Comentarii

Postări populare